Neden Soğuk Sıkım Zeytinyağı

06-12-2021 14:57
Neden Soğuk Sıkım Zeytinyağı
"Soğuk sıkım" terimi, zeytinyağının üretimi sırasında, zeytin hamurunun sıcaklığının en fazla 27oC  olduğu üretim prosesleri için kullanılır. "Soğuk sıkım" üretim tesislerinde zeytin hamuru yüksek sıcaklıklara ısıtılmaz ve yağın ayrıştırılması sırasında, yağ sıcak su ile yıkanmaz. 
Soğuk sıkım zeytinyağının kalitesinin ve dolayısıyla antioksidan değerinin yüksek olması için, zeytinin mutlaka dalından toplanması, toplandıktan sonra 24 saat içinde sıkılması gereklidir. Bu süre ne kadar kısalırsa, yağın kalitesi o kadar yükselir. Günümüzde bu sürenin kısaltılmasına yönelik çabalar sürmekte, hatta sıkım tesisinin zeytinliklerin içinde mobil halde bulundurulmasına, zeytin toplanır toplanmaz makineye atılmasına yönelik deneysel çalışmalar yürütülmektedir. Zeytinin ne ile taşındığı, üretim sırasında makinede önceki günden kalıntı kalmaması, zeytinyağının hava ile temas etmemesi, üretim sonrası saklama koşulları gibi konular da zeytinyağının kalitesi üzerinde doğrudan etkilidir. 
Kaliteli bir soğuk sıkım zeytinyağının asidi düşük, antioksidan değeri çok yüksektir, içerdiği doğal meyve aromalarını sıcak suyla birlikte yitirmediği için aromatik ve lezzetlidir.  Zeytinin üretildiği bölgenin ve zeytin cinsinin özelliklerini yansıttığı için farklı meyve aromaları ile karışık kendine has kokular, tatlar taşır. Tattığınızda, içerdiği antioksidanlar sayesinde genzinizde hoş bir yakıcılık hissedersiniz.  
Soğuk sıkım zeytinyağları, özellikle soğuk kullanım için idealdir. Doğrudan sofrada, zeytinyağlı yemeklerin ve mezelerin üzerinde ya da salatalarda keyifle kullanılabilir. 
Soğuk sıkım zeytinyağı, içerdiği antioksidanlar (fenolik bileşenler  ya da polifenoller olarak tanımlanıyor),  E, A ve D vitaminleri sayesinde, kalp ve damar hastalıkları, kanser, kemik erimesi , eklem romatizması gibi pek çok hastalığın önlenmesinde etkin rol oynar. Diyabet ve tansiyon gibi  kronik hastalıkların düzenlenmesinde, kilo dengesinin korunmasında etkendir. Cildimizin ve saçlarımızın gençliğini ve canlılığını korumakta en güçlü yardımcılarımızdan biridir. 
Her sabah içeceğiniz bir tatlı kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı, metabolizmanızı dengelemekte, bağışıklığınızı güçlendirerek pek çok hastalığa karşı direncinizi artırmakta en büyük desteğinizdir. 
Özellikle soğuk olarak tüketeceğiniz zeytinyağını seçerken, soğuk sıkım yöntemi ile üretilmiş olmasına dikkat etmeniz, tanıdığınız, güvendiğiniz markaları tercih etmeniz, zeytinyağından alacağınız faydayı artıracaktır.  

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.