Zeytinyağı Kaç Derecede Donar?

Zeytinyağı Kaç Derecede Donar?

Zeytinyağı soğukta donar. Donma sıcaklığı, zeytinin cinsi, zeytinyağı üretimi sırasındaki olgunluk derecesi ve içerdiği bileşiklere göre değişkenlik gösterdiği için net bir donma sıcaklığı derecesi söylemek mümkün değildir. Bu nedenle zeytinyağının buzdolabında donup donmadığına göre kalitesi hakkında fikir yürütmek doğru bir yaklaşım değildir.

Yapılan araştırmalar, polifenol değeri yüksek, kaliteli bir natürel sızma zeytinyağının yaklaşık 4oC’nin altındaki sıcaklıklarda uzun süre kaldığında kristalleşmeye başladığını, 0oC’nin altında katılaştığını, -10oC’ye indiğinde ise tamamen katılaşarak bıçakla bile kesilemez hale geldiğini gösteriyor.

Merak edilen diğer bir konu da donmuş zeytinyağı tekrar sıvı hale döndüğünde, lezzetinin ve kalitesinin bozulup bozulmadığıdır. Yapılan bazı araştırmalarda, asit oranı, peroksit değeri gibi kalite ölçütlerinde bir değişiklik saptanmamakla birlikte, zeytinyağının içerdiği antioksidanların (polifenoller) donma ve tekrar çözünme sırasında bir miktar azaldığı görülmüştür.

Özetle, zeytinyağının soğuğa maruz kalarak kristalleşmesi hatta donması zeytinyağının bozulmasına neden olmasa da antioksidan değerini uzun süre koruması için en ideal saklama koşulunun, 18-22oC aralığında, ışık ve hava almayan ortamlar olduğu unutulmamalıdır.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.